fbpx

Що таке перкодування замка та тимчасові ключі.

Чи можна давати ключі будівельникам? Або що таке тимчасові ключі чи навіщо потрібні замки з перекодуванням?

Коли ми робимо ремонт в квартирі та запрошуємо будівельників, відразу виникає питання – чи можна віддавати їм ключі від квартири? Що робити, якщо будівельники загублять ключа? Чи можна на період будівництва встановити тимчасовий замок? Або, якщо в дверях вже встановлено якісний та надійний замок, чи можливо перекодувати цей замок після закінчення ремонту?

Сучасна індустрія замків та ключів має багато різних рішень, однак не всі можуть бути зручними чи підходити для певної задачі. Саме тому DOCTORLOCKS пропонує детально розібратись в питанні тимчасових замків, ключів та можливості перекодування різних типів замків.

Отже питання перше.  Що таке тимчасовий ключ, монтажний ключ, (який ще помилково називають майстер-ключ), та для чого він потрібен?

Ключова опція «монтажного ключа» виникла через побоювання клієнтів, щодо порядності майстрів, які встановлюють вхідні двері, або замки на вхідні двері. Майстер, що встановлює замки чи двері, має доступ до ключів, для того щоб перевірити роботу замка, і гіпотетично може зробити зліпок чи фото ключа, потім виготовити дублікат ключа, ну а потім знаючи, де двері, від яких він має ключ, він може… тут уява кожного яскраво малює жахи можливого пограбування своєї квартири.  Тож для того, щоб майстер не мав доступу до ключів, у багатьох замках (як циліндрових так і сувальдних) існує опція з комплектацією замка монтажним ключем/ключами. Основний комплект ключів, якими клієнт буде постійно користуватись, надійно запакований в непрозорий пакет чи упаковку.

Запаковані ключі Abus, Abloy, EVVA
Запаковані ключі Abus, Abloy, EVVA

Для монтажу та перевірки роботи замка існує один чи декілька монтажних ключів, з якими працює майстер.

монтажний ключ + 5 основних

Після закінчення монтажу, клієнт перекодує замок своїми основними ключами , а монтажні ключі після цього вже не відкривають замок. В теорії клієнт впевнений в безпеці своїх ключів, але на практиці це не зовсім так. В більшості циліндрових замків , монтажний ключ відрізняється кодом від основних ключів лише на 10-20%. Це означає, що монтажний ключ дуже схожий на основний, а майстер який знайомий з принципом перекодування таких замків, легко може по монтажному ключу зрозуміти код основного ключа. Тому опція «монтажний ключ» потрібна та виправдовує себе для захисту лише ПАТЕНТОВАНИХ ключів. Це високо-секретні ключі, копії та дублікати яких виготовляються лише за кодовою карткою в офіційних сертифікованих сервісних центрах. Наприклад Мультилок, Аблой, Абус, Кезо, Айкон, Евва, Моттура, Вега.

патентовані платформи мультилок з перекодуванням
патентовані платформи мультилок з можливісттю перекодування

Патентовані ключі як правило виготовляються за кодовою карткою, що йде в комплекті с замком, або за ключем та карткою – кодова карта виконує роль носія секретного коду ключа та є паспортом замка. Тому дуже важливо, щоб основні ключі замка разом з кодовою картою були надійно запаковані, та до них не мали доступ сторонні особи.

кодова картка мультилок
кодова картка, паспорт циліндра мультилок

Для звичайних Непатентованих замків , опція монтажного ключа не потрібна, а в деяких випадках навіть небезпечна. Існує багато випадків само-перекодування таких замків, або відкриття замка, після перекодування, монтажним ключем

Питання друге: що робити, коли хтось загубив ключ від ваших дверей, або ключі були доступні тим людям, яким ви зараз не зовсім довіряєте?

Якщо потрібно виключити можливість відкриття ваших дверей загубленим ключем – потрібно міняти замки, але навіщо міняти весь замок, витрачаючи повну вартість за новий замок, та ще й сплачувати майстру за заміну замка, коли існує можливість перекодувати замок? Насправді опція перекодування замків доступна не для всіх типів та марок замків.

дублікат ключа київ мультилок інтерактив
перекодування циліндра Мультилок на нові ключі

Для циліндрових замків заміна ключів є нескладною задачею. Потрібно або повністю замінити серцевину замка (часто це можна зробити самостійно), або ж, якщо це дозволяє конструкція серцевини, перекодувати існуючий циліндр на новий комплект ключів. Для цього існують спеціалізовані сервісні центри, а операція з перекодування серцевини замка може значно зекономити кошти: як правило новий комплект ключів з роботою по перекодуванню коштує половину від вартості нового циліндра.

Перекодування замків Абус
Перекодування замків Абус

Звертаємо увагу, що наявність сервісу – це дуже важлива опція у циліндра замка. Бувають різні ситуації, інколи життєво необхідно перекодувати замок у найкоротний срок. Патентована сердцевина замка, має обслуговуватися, мати сервіс. Існують патентовані замки, які не мають сервісу в Україні, і коштують немалих грошей, але коли  постане питання, ремонту, обслуговування чи перекодування, продавець лише запропонує вам новий замок. ДокторЛокс є офіційним сервіс-центром Мультилок, Абус, Мотура.

Тож якщо ви купуєте коштовну секретну серцевину замка – обов’язково поцікавтесь про можливість перекодувати її в майбутньому , в разі можливої втрати ключа. Деякі виробники замків відразу комплектують циліндр замка додатковими комплектами ключів для самостійного перекодування (наприклад замки МУЛЬ-Т-ЛОК в опції СВІТЛОФОР).

Для сувальдних замків (замки з так званим «сейфовим» ключем, або «ключ-бабочка») питання можливого перекодування значно складніше. Далеко не всі виробники таких замків мають в своєму асортименті замки з перекодуванням, а при втраті ключа, чи бажанні замінити секрет замка – прийдеться міняти весь замок.

ДокторЛокс рекомендує замок Mottura 54.797 J My key, який має опцію постійного перекодування. Необхідно придбати лише комплект ключів. Також перекодвування мають сувальдны замки Чіза та Мультилок Матрікс.

Замок врізний сувальдний Mottura 52.J771 copy
Замок Мотура J серії + комплект ключів + монтажний ключ

Тому при виборі сувальдного замка особливо важливо, щоб замок мав можливість багаторазового перекодування секрету, звичайно ця опція зайва,  коли ви впевненні , що ключі не губляться та перекодування вам точно не буде потрібна.   

Питання третє: що таке тимчасовий замок?

Тимчасовий замок (тут мова йде про серцевину замка – тимчасовий циліндр) – це найкраще рішення на період ремонту. Як правило вхідні двері встановлюють на початку ремонту, бо після встановлення вхідних дверей потрібно робити відкоси та стіни навколо них. Тому на замок лягає тягар, а точніше пил всіх брудних та чистових робіт ремонту квартири. З нашого досвіду далеко не всі замки «виживають» цей період: після ремонту замки починають важко працювати, підклинювати , або ж зовсім перестають функціонувати. Саме тому DOCTORLOCKS рекомендує на період ремонту встановлювати тимчасову недорогу (200 – 300 грн) серцевину замка, а після закінчення всіх брудних ремонтних робіт замінити її на надійну, високо секретну та обов’язково патентовану серцевину замка.

Як обрати сердцевину замка? Читайте у нашому блозі

Питання четверте: Чи можна в двері від забудовника вставити надійний високо секретний замок, а потім коли замовити нові вхідні двері, переставити його в нові двері, щоб не купувати дорогий замок ще раз?

Іноді власники нових квартир не готові відразу встановлювати якісні та надійні, відповідно не дешеві вхідні двері. Але питання безпеки завжди актуальне, тому логічним постає питання спочатку в існуючі двері від забудовника встановити надійний замок, а вже через кілька років , зібратись та замінити самі двері. І головне питання – чи можна потім на нові двері переставити замок , що вже стоїть на старих дверях? Як правило для підсилення безпеки існуючих дверей достатньо встановити високо секретний патентований циліндр та захистити її врізною  броненакладкою.

Розмір циліндра визначає товщина дверей, і зазвичай в простих дверях від забудовника встановлюють серцевини загальною довжиною 60-80мм, тоді як на надійних та шумозахищених дверях встановлюють циліндри довжиною 90-110мм.  Тож на перший погляд, очевидно, що циліндр, що встановлено на двері від забудовника не піддійте на нові двері на заміну. Однак і тут не все так однозначно). Насправді провідні замкові фабрики вже постачають на ринок України серцевини в системі «МОДУЛЯР».

АБУС модуль
Модулярна система циліндра Абус

В такій системі корпус серцевини не суцільний та відповідно сталого розміру, а складається з основи (найменшого розміру) та подовжувачів , завдяки яким «набирається» потрібний розмір циліндра замка. Додавши до цього наявність всіх частин циліндру в системі МОДУЛЯР та обов’язково відповідного інструменту по збору циліндра у мобільного локсмайстра – і питання перестановки замка (серцевини) на інші  двері вирішено! DOCTORLOCKS э офіційним модуряр центром ABLOY (Фінляндія) та KESO (Швейцарія), відповідно серцевини цих брендів ми можемо оперативно, на місті  у замовника подовжити чи за потребою змінити розмір чи вкоротити.

Зміна розміру замка, цилнідра АБлой Abloy
процес зміни розміру циліндра Аблой
зміна розміру циліндра Аблой

Також систему модулярного корпуса, мають замки Мультилок, Абус, Евва, Токоз, в залежності від моделі та всі сердцевини з технологією CLIQ – Mul-T-Lock, Abloy, Ikon.

І останнє, але від того не меньш важливе, п’яте питання – кому довіряти монтаж замків, чи перекодування замків?

Існує багато майстрів по заміні замків, та багато продавців замків, здатних перекодувати замок, але все рівно у споживачів постійно виникають сумніви в якості робіт, кваліфікації майстра та головне в порядності людини, хто буде мати доступ до замків та ключів в момент встановлення замків.  В Європі давно існують професійні об’єднання спеціалістів вузького профіля, і Україна тут не виняток. В 2000 році , була створена та офіційно зареєстрована некомерційна організація «Українська Локсмайстер Федерація» (Переклад з англійського локс-замки, тобто Локсмайстер – це майстер по замкам) , скорочено УЛФ.

УЛФ є членом Європейської федерації локсмайстрів ELF. На сьогодні УЛФ має 70 діючих членів федерації, серед яких провідні імпортери замків, професійні продавці замків та досвідчені практикуючи локсмайстри. Саме наявність посвідчення УЛФ, гарантує споживачу професійну консультацію по замках, кваліфікований монтаж та послуги. Ще одна немаловажна перевага – всі члени УЛФ мають незаплямовану репутацію та відсутність криминального минулого, що перевіряється при вступі в УЛФ.  Фахівці DOCTORLOCKS також є членами УЛФ та мають індивідуальний унікальний номер №100. 

улф докторлокс

Тож гасло – Довіряйте безпеку професіоналам – має реальний статус з посвідченням! ДокторЛокс реалізує тільки оригінальний товар з чеком та гарантією від виробника (від 1 до 10 років)